Korlat – Vino s kamena

Jako sunce te škrto, vjetrovima šibano tlo benkovačko – stankovačkog vinogorja daju osebujne karakteristike benkovačkim vinima. Na toj vjetrometini civilizacija, gotovo na raskrižju epoha, nalazimo Benkovac, mjesto gdje se nalazi Vinarija Benkovac Badel-a 1862. A sve je počelo za vrijeme Mlečana. Bolesti koje su napale vinograde u Italiji i Francuskoj potakle su sadnju vinove loze u benkovačkom kraju, u ono doba pod vlašću Venecije, jer je prije toga sadnja vinove loze bila u načelu zabranjena u čitavoj Dalmatinskoj zagori.

Ostaci rimskih naseobina Asseria (Podgrađe), zadužbina kneza Branimira iz IX. st. (Šopot), benkovački Kaštel knezova Benkovića, po kojima je Benkovac dobio ime, govore o bogatoj povijesti ovog kraja. Tu je i Benkovačka vinarija „obučena“ u bršljan koji prekriva krov zgrade i dio pročelja, što je dvostruka korist: slika je doista lijepa i nesvakidašnja, a gusti bršljan k tome i osigurava hladovinu u velikome podrumu, što je za vino „dušu dalo“.

Tu, blizu, smjestilo se selo Korlat, koje je dobilo ime po nekadašnjem gradu hrvatskih kneževa Korlatovića. I upravo kraj njega, podignut je vinograd Korlat, okružen makijom i kamenom, licem okrenut moru, s jedne mu strane Ravni kotari, a s druge Bukovica. Iznad njega sunce, a on raste iz kamena. Lozi to očito godi, buja, razvija se i raste i…daje odlična vina. U prvoj godini desetak odličja na međunarodnim ocjenjivanjima! I to ne bilo kojim već na Decanteru, Vinitaly, Parizu, Bruxsellesu.

Probati ova vina, tu, gdje im raste loza, poseban je doživljaj. Ovo je kraj „bukare“, drvene „čaše“ izrađene od drveta, najbolje je smričino, iz kojih se pije vino. Ovo je kraj benkovačkog prsnaca, tijesta pečenog na ognjištu, punjenog mladim kravljim sirom pomiješan s „puinom“ (kiselim mlijekom), jajima i skorupom. Ovo je kraj jela ispod peke, od pulestra do janjetine (polestar je mladi pijevac), ovo je kraj „patke na zeca“, kad se patka priprema kao divljač (jer ovdje je zec najveća jestiva divljač), ovo je kraj „lešade“ (kuhanog mesa).

Ovo je kraj gdje vino treba obavezno uliti u bukaru, lagano je prinijeti ustima, zagristi u benkovački prsnac i otvaraju vam se sve tajne ovog kraja, sunce, bura, kamen… A vi polako i sigurno postajete ovisnik o korlatskim vinima i ovom kraju. Vinima koja će na svjetskoj enološkoj karti upisati Benkovac i Korlat velikim slovima.